נזלת, ליחה ולחות

נזלת, ליחה ולחות

אם אתם או ילדכם סובלים מתופעות חורף מרגיזות כמו נזלת תמידית, דלקות גרון או אוזניים חוזרות, ליחה ושות', כנראה שאתם סובלים מעודף ליחה או לחות. עודף לחות הוא מונח הלקוח מהרפואה הסינית, ומתאר מצב פיסי של חולשת טחול, וגורם למגוון בעיות בריאות, ונגרם בעיקר מתזונה לא נכונה. אפשר להיפטר מהסימפטומים המציקים האלה בעזרת כמה שינויים תזונתיים.


סימפטומים של עודף ליחה:
דלקות או נוזלים באוזניים 
נזלת ו/ או ליחה 
שפעות, הצטננויות ומחלות נשימה (בחנות ניתן למצוא שמן רפואי מעולה לליחה והצטננויות)
הפרשות וגינליות מרובות שאינן קשורות לתקופת הביוץ, ודלקות וגינליותפצעים מוגלתיים- כמו אקנה (פצעי בגרות)
ליחה או ריר בצואה (לא מדובר במצב פתולוגי. במקרה של דם בצואה או ריר מרובה יש לפנות לרופא. מצב זה יכול להעיד גם על קנדידה, במצב זה מומלץ לפנות לאבחון).

במקרה שסובלים מאחד או יותר מהסימפטומים הללו, כדאי להפחית את צריכת המזונות מעוררי הליחה בתפריט. ילדים רבים סובלים מנזלת ושיעול בכל תקופת החורף, שמתוגברים על ידי צריכה יומיומית של מוצרי חלב, במבה, ושאר מרעין בישין, שנראים לנו כל כך בריאים ומצויינים.

מזונות שגורמים לעודף ליחה:
חלב ומוצריו*, בעיקר פרה. (תחליפים ניתן למצוא במאמר על מוצרי חלב וסידן)
סוכר- ממתקים, שתיה מתוקה, עוגות וכו'.
פירות הדר- תפוזים וקלמנטינות.
קמח לבן ומוצריו
בננות
בטנים ובמבה
פירות טרופיים
אבוקדו
סויה ומוצריה
 

גורם נוסף לליחה, שאינו מזון- הוא קור. קור רב מדי מחליש את הטחול- ובכך יוצר עודף ליחה. לכן כדאי לשמור על חום הגוף עם לבוש מתאים, גרביים, הימנעות מחשיפה לקור ואכילת מזונות מחממים: העדפת מזון מבושל, מאודה, במקום צריכה מרובה של ירקות טריים (יש לשמור על איזון), שימוש בתבלינים מחממים כמו קנמון, ג'ינג'ר, הל וכו'.  דבר חשוב נוסף הוא הימנעות משתיית מים קרים.


*כמובן שחלב אם אינו גורם לליחה, והוא המזון המושלם לתינוקות, פעוטות וילדים. בזמן מחלה מומלץ להיניק כמה שיותר, לפי דרישת הילד, ולא להתעקש על האכלתו במזון מוצק.

מזונות שמפחיתים ליחה:
לימון (מים+לימון טרי)
אשכולית
אגסים
גריסי פנינה

ההימנעות מגורמי הליחה צריכה להיות בהתאם לחומרת המצב: במחלה אקוטית, נימנע לחלוטין ממעוררי ליחה, ונוכל לאט לאט לחזור ולצרוך אותם אחרי ההחלמה. במצבים כרוניים, יש לבחון בהתאם למצב- ככל שהמצב יותר קשה ונמשך יותר זמן, כך נקפיד על הימנעות ממעוררי הליחה.

חשוב: יש להתייעץ עם נטורופת/ית על מנת ליצור תחליפים מתאימים, כך שלא יווצרו חסרים תזונתיים. 

 

 

הוסף תגובה חדשה

תגובות

שלום ותודה על המאמר המחכים. האם דבש הוא בבחינת סוכר או שיש לו ערך במצב של צרידות?

שלום גם לך ובשמחה.
דבש לצורך עניין הליחה לא שונה במיוחד מסוכר, ויש להפחית בכמותו.

תינוקת שלי בת 8 חודשים. בתוספת לחלב אם , אני נותנת לה טעימות מרשימת מוצרים שגורים לליחה: בננה, אבוקדו ולאחרונה לתתי לה לטעום קלמנטינה. מצד שני, כתוב שגם קור משפיע. היא זוחלת ורצפה קרה, בלתי אפשרי להחזיק אותה רק על המזרן פעילות.
מכאן נובעת שאלה:
איך אני יכולה לדעת מאיזה סיבה יש עודף ליחה ( במקרה שלנו נוזלת שחזרה אחרי 10 ימים)?

תודה

לשם כך יש מטפלים נהדרים שלומדים שנים רבות כיצד לאבחן ולטפל (-: מוזמנים להגיע אלינו לקליניקה או למטפל/ת מוסמך אחר בתחום. 
בברכה
ענבל נתן בר, נטורופתית

בתקופה אחרונה בערך כשלושה חודשים לאחר שיעול שיש לי ליחה בגרון שגורמת לי לצרידות . כמוכן האף נסתם בלי בנזלת שמתקשה, דבר שגורם לי לקשיים בנשימה וחוסר אויר. אשמח לתגובתכם תודה.אילנה.
הי אילנה, מומלץ לפנות לטיפול נטורופתי (ניתן ליצור קשר איתנו, ראי בסרגל עליון- יצירת קשר) במקביל לבדיקת רופא. בלי לפגוש אותך לא ניתן להבין את מקור הבעיה ואת דרך הטיפול.
תודה ענבל, בני בן השנה וחודשיים סבל תקופה ארוכה מעודף ליחה. אחרי שהמלצת לי להוריד במוצרים המעודדים ליחה ולהוסיף מוצרים שמורדים ליחה הוא ישן הרבה יותר טוב. אין שיעול ואין את החנק הזה מהליחה. תודה רבה לך ילנה אלישי