מעבר למזון מוצק בתינוקות

מעבר למזון מוצק בתינוקות

עודכן 1/2018

הקדמה

התזונה האופטימלית לתינוק היא הנקה. ההמלצות ע"פ FDA הן הנקה בלבד עד גיל שישה חודשים והמשך הנקה עד גיל שנתיים לפחות. אפילו המסורת היהודית גורסת כי כדאי להניק עד גיל שנתיים ויותר. אולם מגיע שלב בו דרישות התינוק לאנרגיה הולכות וגדלות, ומאגרי הברזל בגופו הולכים ומידלדלים, ויש לו צורך בתוספת ממזונות אחרים. (עוד על כך בהמשך)

 

לפני גיל חצי שנה מערכת העיכול של רוב התינוקות לא בשלה עדיין לעיכול מזון שאינו חלב אם, כיוון שאין יצור מספיק של אנזימים לפירוק המזון, אין יצור רוק מספיק ויש סיכון גבוה לפיתוח רגישויות ואלרגיות למזון.
האכלה מוקדמת במזון מוצק נמצאה כגורמת להשמנה בבגרות. לכן חשוב להתחיל מזונות מוצקים לתינוקות כאשר התינוק בשל ומוכן לכך.
בסביבות גיל חצי שנה אנו מתחילים לשלב מזון שאינו חלב אם בתפריט התינוק, אולם הגיל הוא רק אחד המדדים - ואפילו לא החשוב בהם- הקובעים מתי יש להתחיל להזין את התינוק במזון מוצק. ישנם תינוקות שיכולים להתחיל לפני גיל שישה חודשים ויש כאלה שיש להתחיל הרבה אחרי המועד המומלץ הרשמי.
כשמתחילים- מתחילים מטעימות, זאת אומרת שנותנים לתינוק למצוץ פרי או ירק, חצי כפית של מזון ולא כמות שאמורה להשביע אותו או להוות ארוחה.
 
הסימנים לבשלות התינוק
• התפתחות יכולת הבליעה
• היעלמות האינסטינקט של דחיית דברים החוצה בעזרת הלשון
• עניין באוכל- הילד מנסה לקחת ולהכניס לפה, מראה סימני ריור והתלהבות כשרואה אוכל
• הימצאות שיניים
• הכפלת משקל הלידה
• מספיק רוק בפה כדי לעכל את המזון
• היכולת לשבת ולהחזיק את הגוף, את הראש והצוואר
• קשר עין- יד- פה מפותח
• יכולת להחזיק דברים ביד (כלי אוכל)
• מצב בריאותי תקין של התינוק ללא התקררויות, מצב רוח ירוד, פריחות, אלרגיות וכו'
• הגדלה בדרישת המזון - יש לבדוק שלא מדובר בקפיצת גדילה 
 
 
אין צורך בכל הפרמטרים כדי לקבוע מוכנות לאכילה. רוב הילדים לא יושבים ולא מוציאים שיניים בגיל חצי שנה, אולם המדדים הללו מסייעים להגיע להחלטה, שצריכה להתבסס על התבוננות ושימת לב לצרכי הילד האינדיוידואלי.
אם יש ספק, או בעיות מיוחדות, מומלץ להגיע ליעוץ אישי, שם נאסוף את כל המשתנים הנוגעים לבריאותו של התינוק, ההתפתחות שלו, ובשילוב עם בדיקת שריר המהווה  למעשה תקשורת ישירה עם חכמת הגוף, נוכל לדעת בדיוק מהם צרכיו של התינוק, מה הקצב הנכון לו, מאילו מזונות כדאי להתחיל, אילו מזונות כדאי לדחות לשלב מאוחר יותר וכו'. 
אם אין סיבות מיוחדות, עדיף לא לדחות את ההיכרות עם המזון המוצק מעבר לשמונה חודשים, מאחר והתינוק עלול להתקשות בפיתוח הרגלי אכילה, פיתוח יכולת הלעיסה, הבליעה, וחוש הריח והטעם.
בגיל 7-8 חודשים התינוק צריך להתחיל לאכול מזונות עשירים בברזל, כדי למנוע את בעיית האנמיה שעלולה להתפתח בגיל הזה. זה הגיל שבו מאגרי הברזל מהלידה וחלב האם כבר לא מספיקים ויש צורך בברזל מהמזון . הדבר תלוי גם במשקל הילד. על מנת שהתינוק יוכל לעכל מזונות עשירים בברזל כמו שקדים טחונים, הודו, ירקות ירוקים, קטניות וכו', עלינו להרגיל אותו למזונות באופן הדרגתי ולהתחיל כמובן במזון עדין יותר.
מניעת אכילה אצל תינוק שרוצה לאכול עלולה לגרום לפגיעה בהתפתחות, הפרעות אכילה ותסכול.
תינוקות מסוימים מסרבים למזון שאינו חלב אם או תמ"ל עד גיל מאוחר- שנה ויותר. אחת הסיבות לכך יכולה להיות רגישות יתר וחוסר בשלות של התינוק. בסירובו לאכול מוצקים הוא למעשה מגן על עצמו- החשיפה למזון מוצק עלולה לגרום לו נזק. סיבה נוספת היא דחיית המזון עקב אנמיה שגורמת לחוסר תיאבון- חוסר התיאבון כמובן מחמיר את האנמיה, וכך נוצר מעגל שמזין את עצמו.
 
מאיזה מזון כדאי להתחיל?
ברוב המוחלט של המקרים מומלץ להתחיל מפירות או ירקות. במקרים בהם מופיעות בעיות עיכול, עצירות, עצבנות לא מוסברת,
פריחה, נזלת, נפיחות תחת העיניים או כל תופעה אחרת- מומלץ להגיע ליעוץ אישי כדי להתאים תוכנית אישית
למעבר למזון מוצק.

את הירקות יש לאדות במכשיר אידוי עם מעט מים עד לריכוך (אין לאדות יותר מדי כדי למנוע פגיעה בויטמינים ומינרלים).
יש לטחון את הפרי/ ירק ולהוסיף מעט ממי האידוי לפי הצורך עד לדרגת סמיכות רצויה (יותר נוזלי ממוצק).

בשלב התחלתי של היכרות עם הפירות והירקות ובדיקת רגישויות, אפשר להקפיא כמויות קטנות כדי שלא לזרוק כמויות של מזון. בהמשך רצוי להכין מזון טרי ובמקרה הצורך לשמור יום או יומיים במקרר. רק בלית ברירה -מקרים בהם אין אפשרות להכין אחת ליומיים אפשר להקפיא מנות מוכנות, ואין ספק כי הדבר עדיף עשרות מונים על מזון תינוקות מוכן.
 
 
אופן ההיכרות עם המזון
יש להכיר כל מזון לתינוק במשך ארבעה ימים.
ביום הראשון ניתן כשתי כפיות מהמזון החדש, בשעות הבוקר (כדי למנוע התפתחות רגישויות בשעות הלילה).
במידה ואין תופעות מיוחדות ניתן ביום השני שתי כפיות בבוקר ושתי כפיות בצהריים/ אחר הצהריים מאותו המזון. כך במשך ארבעה ימים.
לאחר מכן ניתן להוסיף בכל פעם מזון חדש, ולבדוק גם אותו במשך ארבעה ימים כפי שהוסבר.
שיטה זו נועדה לזהות רגישויות ואלרגיות, וכך להימנע מסוגי מזון בעייתיים לתינוק. בשלב הזפה לא משלבים כמה פירות/ ירקות יחד, אלא בוחנים כל פרי בנפרד. רק אחרי שבדקנו פרי או ירק מסויים ניתן לשלב אותו עם פירות/ ירקות אחרים שבדקנו. יש לשים לב לשילובי הפירות, כיוון שישנם שילובים אידאליים וישנם שילובים בעייתיים. שילובי פירות נכונים ניתן להתאים ביעוץ נטורופתי אישי
 
סימני רגישות:
סימנים במערכת העיכול: שלשולים, עצירות אצל תינוקות, כאבי בטן
פריחה
ליחה ונזלת
הפרעות שינה או בכי שלא היו קודם לכן
כל שינוי בהתנהגות
נפיחות מתחת לעיניים 
אין לחזור על המזון שגרם לרגישות אלא אחרי גיל שנה, או לאחר בדיקת שריר שאישרה לבדוק שוב את המזון (בדיקה קינסיולוגית הנערכת אצלנו בקליניקה). 
 
מזון שאין להציג לפני גיל שנה
דבש- עקב הסיכון להימצאות חיידק הבוטוליניום. אסייג ואציין כי הדעות חלוקות לגבי אזהרה זו, ומשיחה עם מומחים בתחום הדבש והתזונה הסקתי כי אין סכנה באכילת דבש גם לפני גיל שנה. הסכנה הממשית יותר להימצאות נבגים של חיידק זה קיימת בקופסאות שימורים בעיקר, וגם באכילת פירות. כמובן שכל הורה יחליט עבור ילדו.
חלב ניגר- עקב הרגישות הרבה אליו
בטנים
סויה
ביצה רכה או לא מבושלת- עקב הסכנה להימצאות סלמונלה
קפאין וקקאו
 
מזון המכיל חמרים משמריםצבעי מאכלממתיקים מלאכותיים
רצוי להימנע ממזונות מעובדים בכלל, כולל 'חטיפי תינוקות' ואצבעות למיניהם, המכילים מלח, סוכר ושמנים.
יש להימנע ממלח ככל הניתן. נמצא כי מלח גורם לפגיעה בגדילה, וכן הוא פוגע במאזן הנוזלים והמינרלים בגוף, ויוצר הרגל של צריכת מזון מלוח, שמאוד קשה לשנות.
סוכר וממתיקים אחרים
 
שנויים במחלוקת
 
חיטה ומוצריה- התגלה כי חשיפה מוקדמת (ובעיקר בתינוקות שאינם יונקים) מגבירה מאוד את הסיכון למחלת הצליאק. חשוב לחשוף את התינוק לחיטה וגלוטן במקביל להנקה. משרד הבריאות משנה תדיר את ההמלצות והן נעות בין 7-9 חודשים. 
שומשום וטחינה, שקדים, ירקות ממשפחת הסולניים, פירות טרופיים ופירות הדר, חלבון מהחי. אני סבורה כי תינוקות שמתמודדים היטב עם מזונות חדשים יכולים להתמודד גם עם מזונות אלה, החל מגיל 9 חודשים. ניתן לבדוק התאמה בבדיקת שריר בקליניקה. 
באופן כללי אני סבורה כי יש ליהנות ממזון בצורתו הגולמית ביותר, RAW FOOD עד כמה שרק ניתן, עם הידיים, עם כמה שפחות תחכומים ועירבובים. חוש הטעם והריח של התינוק מתעצבים ולומדים להכיר ריחות וטעמים חדשים, ומה יותר טוב מלתת להם את המקור? כמובן שהדבר נוגע לפירות וירקות, שהם נפלאים כפי שהם.. מעבר לכך לא הייתי נותנת לתינוק שום דבר שאני בעצמי לא הייתי מוכנה לאכול - כמו מרק עוף טחון. התאמת הבישולים המשפחתיים לאלה של התינוק היא נפלאה ותורמת רבות להורים ולתינוק: להורים- מבחינת הפחתת חמרים מזיקים כמו מלח, סוכר וכו', ולתינוק היא מעניקה מזון טעים, אכיל, וזהה לזה של משפחתו.
הדבר גם מפחית מהמתח ומהלחץ ש'התינוק יאכל' וחוסך זמן רב במטבח ועבודה קשה שהרבה פעמים זוכה בתמורה לעיקום פרצוף ויריקת המחית המשיית שעמלנו עליה, מול זלילה נלהבת של אורז מהצלחת של ההורים..
 
 
במדור המטבח שלי ישנם מתכונים המתאימים לתינוקות
 
 
בהצלחה ובתיאבון!
ענבל נתן בר

 

 

וידאו יוטיוב: 
תגיות ראשיות: 

הוסף תגובה חדשה

תגובות

היי ענבל!
בן 11.5 חודשים, עוד לא ביסס ארוחת מוצקים, מאוד בררן ומסרב כמעט לכל הטעמים וגם לאלה שמסכים אוכל בכמות קטנה מאוד- חמש שש כפיות. אלרגי לביצים ושומשום. מנסה כל יום להציג טעמים ולגוון.
אוכל המון תמ"ל, בימים האחרונים שמתי לב שהכמות גדלה משמעותית, אולי קפיצת גדילה.
האם זה מצב שמצריך התערבות? ואם כן איך ושל מי?
תודה רבה!

כאבי בטן וגזים ללא הפסקה בת 7חודשים
בקושי יציאות אי שקט עצבנית
אוכלת ירקות פירות הנקה משולבת עם מטרנה אקסטרה שלב 2

התקשרו 08-8597005 לתיאום תור לנטורופתית

בברכה, לירון
קליניקה ענבל נתן בר

ביתי בת ה8 .יונקת ! ולפני חודש וחצי התחלנו טעימות.. היום העקרי זה הנקה .משלבים במהלך היום אןכל-
פרי לפי מה שיש לפעמים מעורבב או תפוח/אגס /בננה -מרוסק
ומרק ירקות(גזר,בטטה,סלרי,קישוא,עוף ,בצל,שום)
הצואה שלה נהיתה מאוד מוצקה
והיא עושה כל כמה ימים וסביב זה מאוד קשה לה להוציא!
כבר כמה ימים שסובלת מאוד ולא מצליחה להוציא גוש קקי שמנסה לצאת וחוזר!
מה ההמלצה שלך לעניין היא ממש סובלת!
אני מנסה לעשות לה עיסויים וזה לא עוזר!
אשמח לתגובה

תודה על המאמר. בני בן 5 חודשים ואוכל פירות בבוקר ודייסת קווקר בצהריים. בעיקר ניזון מהנקה ומטרנה במקרה ואני לא נמצאת.
לקראת חזרתי לעבודה הייתי רוצה לדעת במה אני יכולה להחליף את ההנקה היות ואני לא ממש מצליחה לשאוב חלב בכמות מספקת.
האם אפשר לתת שקדיה מהולה במיים במקום חלב אם? הכוונה לתוספת לאוכל מוצק שיהיה יותר מגוון ועשיר ממה שכרגע.

תודה!

זה מאוד אינדיווידואלי ולא ניתן לענות על השאלה בלי לראות את הילד. 

תודה רבה על המידע המפורט והמעולה...
הבן שלי בן 5 חודשים ואני אשמח לדעת מה דעתך בנוגע למתן דייסת אורז לפני השינה. הוא מתעורר בין פעם לפעמיים בלילה ואוכל תמ״ל בלבד. תודה תמר

היי ענבל,
הקטנציק חגג לפני שבוע 8 חודשים
התחלנו טעימות סביב גיל 5-6 חודשים (פירות וירקות)
גם בטעימות הלך מאוד קשה, איכשהו הצלחנו כמה כפיות מכל דבר
מאז אני מנסה מדיי יום, גם פירות, גם מרק ירקות, הוא לא מוכן אפילו לפתוח את הפה. לעיתיםנדירות אני מצליחה 2-3 כפיות קטנות מכל דבר וגם בגן אליו נכנס לפני חודשיים מאוד מתקשים איתו בנושא.
ניזון מנוטרליון , מאוד מחובר לבקבוק וכרגע זוהי התזונה היחידה שלו.
מאוד מודאגת, מאחר והוא כבר גדול
מהי עצתך בנושא?
תודה רבה!

תנסי לתת לו לאכול לבד אולי זה יצור אצלו עניין באוכל דרך העצמאות. (כפית, כוסות עם ידית, רשת עם ידית ועוד...)

הי תמי, קודם כל אין מה להילחץ. את מוזמנת להגיע איתו לקליניקה על מנת שנבדוק מוכנות למוצקים ונכין לכם תוכנית תזונתית שמתאימה לו ונלמד אותך איך לחשוף אותו לאוכל בצורה נכונה. מה שחשוב זה לא להציק לו בינתיים עם אוכל אלא  רק להציע.

בוקר טוב,
הפעוט בן חצי שנה. בשבועיים האחרונים אוכל פעם ביום תפו"א, בטטה וקישוא מרוסקים - כ-5-7 כפיות.
בנוסף עבר סוג בסימילק [לזה של תינוקות מעל חצי שנה].
השבוע - אכל ביום ראשון מעט רסק, אבל לא עשה צואה.
אז ביום שני ושלישי נתתי רק סימילק ומים
ביום שני נתן מעט צואה קשה, בבכי רב. בשלישי מעט צואה יותר רכה אבל עדיין לא ממש.
הבוקר [רביעי], קם ואכל ומיד אח"כ בכה מאוד ונתן צואה קשה ביותר במאמץ, שלוותה במעט דם.
אח"כ היו עוד שני סבבים של צואה יותר רכה, ללא דם.
השאלות שלי הן - האם ייתכן שרסק מתפו"א ובטטה וקישוא הוא יותר מדי מאמץ?
האם עדיף לתת רסק של כל דבר בנפרד?
ולגבי הדם - בגלל שלא היה אחרי הסבב הראשון, ניתן להניח שמדובר בדם בגלל המאמץ בפי הטבעת?
תודה.

אם יש עצירות לא להמשיך לתת מוצקים. אפשר להגיע לקליניקה לעזור לו עם רפלקסולוגיה שתשחרר מיידית את העצירות וכן לראות למה נוצרה מלכתחילה ולהתאים לו תזונה שמתאימה לו. 

הי,
כתבה מצויינת. תודה..
רציתי לשאול מה הכוונה במנה של אוכל לתינוק? ז״א, אם יש לי תינוקת בת חצי שנה איך אני יודעת אם האוכל שאכלה נחשב מנה שלמה? (עד כה אוכלת פירות בבוקר וירקות עם עוף בצהריים- טחון כמובן..).
המון תודה

מהי מנה שנחשבת ארוחה לתינוק? התשובה היא : תלוי בתינוק.. כל אחד וצרכיו.

היי
בהמשך לשאלה שנשאלה למעלה
תינוק בן 5 וחצי חודשים בתת משקל
לא אוכל בקבוקים כראוי ולכן כבר אוכל מנות של פירות וירקות עם עוף
נכון שכל ילד יש את הקיבולת שלו אבל בטוח יש איזה מינימום למנה ?
בנוסף מה אוכל להוסיף למנת הירקות על מנת להעשיר אותה וגם שתיהיה קצת משמינה
( מאוד מתוסכלת ולחוצה)

ענבל אשמח לקבל ממך תגובה למיכתבי .:)

הי ,
בני בן שנה ואחד עשרה חודשים
ילד מקסים במיוחד , וטוב בהכל , גם נגמל מהסימלק
רק יש בעיה , מוכן לאכול הכל ,
רק פירות חוץ מתפוח אינו מוכן לאכול .
בירקות המצב טיפה יותר טוב , אוכל ברוקולי , מלפפון , גזר , אפונה , תירס , תפוח אדמה , ועגבניה מסרב לטעום רק כשיהיה בתבשיל אוכל...
שאלת השאלות איך לגרום לו לאכול יותר פירות וירקות - אנחנו אוכלים ומציעים לו אך הוא בשלו ??
תודה שני

שלום שני, כדי לעודד ילדים לאכול ירקות ופירות חשוב שהם יראו אותנו אוכלים אותם כל הזמן. וכל הזמן להמשיך להציע גם אם הוא מסרב. לא להכריח או לשדל, רק להציע.
מעבר לכך באשר לתפריט שלו, את זה ניתן לבדוק רק בפגישה אישית.
בהצלחה!!

הבת שלי כבר בת 7 חודשים, לצהריים אוכלת מנת "מרק" (כ 170 גר)- דלעת, בטטה, קישוא וגזר, טחונים יחד.
ולשעה 11, מקבלת מנת פרי (תפוח+אגס+אבוקדו או במקום אגס מלון) כ 120 גר (לא מוכנה ליותר) ופלוס חלב (אם).
בהתחלה היתה התלהבות הצידה ואכילה בכיף, וכעת היא הרבה פעמים מסרבת, לדעתי היא צריכה גיוון אך אני לא יודעת איך לגוון לה בשבלב הזה.
אשמח להצעות גיוון, האם מומלץ להוסיף ארוחה נוספת בשלב זה? במה אפשר להחליף את הארוחה של 11? וכיצד ניתן לגוון את המרק (פרט לתוספת בשר, שבנתיים לא כל כך זורמת לה...)
תודה מראש.

אנונימית יקרה, יש להתאים את הארוחות לבתך, ולשם כך אני מציעה לך להגיע לפגישה בקליניקה ולבדוק מה הצרכים שלה עכשיו על מנת שתקבל כל מה שצריכה מהתזונה שלה.

שלום ענבל! הבן שלי בן שנה וחצי ועדיין יונק. התזונה שלו מגוונת - קטניות,ירקות, מוצרים מן החי, וכו׳... - השאלה היא לגבי היציאות : את חושבת שחלב אם בשילוב עם תזונה מוצקה עדיין קיים מצב ליציאות רכות יותר? כבר שאלתי את הרופא והוא חושב שאכן קיים מצב שכן ולמען הסר ספק וליעל את המע עיכול להגיף פרוביוטיקה. היציאות אכן השתפרו בהתחלה ונעשו מוצקות יותר אבל כעבר שבוע שוב היציאות רכות כמו קודם. אבל התדירות קטנה יותר. ולדעתי היא לא משפיעה לטובה כיוון שלפעמים יום שלם אין יציאה. אשמח לשמוע את דעתך. בכל אופן אני חושבת להחליף פרוביוטיקה או להשמש בפורמולה אחרת

יציאות רכות זה טוב ונהדר. שמחי על כך. לגבי יציאות שאינן יומיומיות- מציעה לך להתקשר כדי שנבדוק האם זה תקין או שיש צורך להגיע לפגישה. ראי כאן טלפון ביצירת קשר

היי
בתי בת 6 חצי שנה התחלתי לה לפני כשבוע תפו"א וגזר כטעימה ראשונה לאחרונה אני רואה שהצואה שלה יבשה כנראה זה מזה .
רציתי לדעת מה את ממליצה לי להמשיך לתת לה כטעימות ראשונות ,וכיצד לשלב את זה בזמני הארוחה ?
ואם אפשר לדעת מתי בערך תינוק יכול לאכול כארוחה את הירקות וכו'
תודה,ויום טוב

אנונימית יקרה, כדי לדעת מה מתאים ונכון לבתך עליך להגיע לפגישה, בה נערוך תשאול מקיף ולאחר בדיקה נראה מה נכון לבתך, באיזה קצב ומינון. לא ניתן לדעת דרך האינטרנט מהם הצרכים שלה. ברוב המקרים פגישה אחת מספיקה לתת מענה ולבנות תוכנית תזונתית לתינוק.

שלום
התחלתי עם התינוק בן 4.5 חודשים ונתתי לו תפוח אדמה.
לאחר כמה שעות הוא התחיל לסבול מגזים (בדכ לא סובל) ובלילה היה מאוד לא רגוע.
האם זה קשור? האם להמשיך עם תפוח האדמה?
תודה!

בדרך כלל לא מתחילים מתפוח אדמה. אל תמשיכי איתו ואולי חכי קצת לפני שאת מציגה לו טעימות, לא בטוח שהוא בשל. כדאי להגיע לקליניקה שלנו ליעוץ מקצועי או למטפלת אחרת בתחום מעבר למזון מוצק.

שלום רב אני חשפתי את בני כשהיה בן 4 חודשים לטחינה .. התברר שהוא רגיש בטירוף קשיי נשימה והתנפח והגענו איתו למיון . (מפחידדד) היתי רוצה לדעת האם יעבור בדיל שנה ?? או שנצטרך להתמודד עם זה

אכן ממש לא מומלץ לחשוף תינוק בן 4 חודשים לטחינה. ממליצה להתייעץ עם הרופא כדי לבדוק את סוג הרגישות ובינתיים לא לחשוף אותו לטחינה/ שומשום ומוצריו כיוון שמה שאת מתארת זה שוק אנאפילקטי מסכן חיים.

שלום רב,
רציתי לשאול איזה דייסה אני יכולה לתת בערב לפני השינה לתינוקת בת חצי שנה?
תודה

בגיל הזה מומלץ להניק או לתת פורמולה.

תינוקת בת חצי שנה . עד כה הנקה בלעדית ולאחרונה התחילה לאכול דייסת אורז שמבוססת על חלב אם.
אתמול עירבבו לה מיץ תפוזים עם הדייסה. היום כפית שקדיה (ללא מיץ התפוזים).
כמה שעות לאחר מכן, הלחיים והסנטר שלה היו אדומים.
האם יתכן שזו תגובה לשקדייה? לתפוז?
מה כדאי לעשות מחר?
תודה

הכל יתכן, וזו הסיבה שמומלץ לחשוף למזון לפי כללים מסויימים כדי לדעת מה גרם לרגישות. קראו בכתבה.

ענבל שלום
בני בן 10 חודשים, אוכל מוצקים יפה מאד, ויונק בוקר, ערב, לילה פעם אחת, ולעיתים אחר הצהריים.
אצל המטפלת הוא אוכל פירות, ירקות, עוף ועוד אבל טוענת שלדעתה מאד רוצה להתפנק על בקבוק חלב לפני השינה.
אני לא רוצה לחזור לשאוב וממש לא רוצה לתת תמ"ל.
האם לדעתך זה נכון- לשם הפינוק ולעיתים כשאני לא נמצאת, לתת חלב שקדים או אורז או סויה. לא במקום ההנקות- כתוספת?

לרוב תינוקות זקוקים ליניקה או לתמ"ל לפני השינה. נראה לי לא נכון מבחינה תזונתית להמיר את זה בחלב שקדים, אך צריך לבדוק את המקרה לגופו אצלי או אצל יועצת הנקה.

בני בן 10 חודשים ולאחרונה )שבועיים אחרונים) החל טעימות. מאז ומתמיד היו לו יציאות תקינות כל כ5 ימים ללא בעיות. עם הוספת המוצקים ההולכת וגדלה על חשבון ההנקות חוששת ש5 ימי ללא יציאות זה לא תקין. חשוב לציין שלא מתלונן. אשמח לעצה

חמישה ימים ללא יציאות זה לא תקין. יתכן שיש רגישות למזון שנתת לו. מומלץ לפנות ליעוץ נטורופתי.

מאיזה גיל אפשר לתת עוף וקיטניות ובאיזה צורה ?

האם אפשר לתת חלב עזים לתינוק בן 4 חודש במקום מטרנה?

חלב עזים אינו תחליף לחלב אם או למטרנה. הוא לא מכיל את כל הויטמינים הנחוצים ותינוקות שניזונו ממנו במקום חלב אם/ תחליף חלב נפגעו מחסרים תזונתיים.
עד גיל שנה, אם לא מתאפשרת הנקה יש לתת תחליף חלב כמו מטרנה, סימילאק ודומיהם, ואסור להחליף אותם בחלב עזים/פרה/סויה/שקדים וכדומה.

זה לא ממש 'גיל' אלא בשלות- אם התינוק כבר אוכל בקלות ובלי תופעות לוואי ירקות, פירות ודגנים, ניתן לתת לו ברוקולי.

מתי מותר אים בכלל מאיזה חודש לתת ברוקולי?

תודה ענקית עברתי 8 אתרים עד שמצאתי את הכתבה שלכם

אני מרגישה כאילו עשיתי דוקטורט בתזונת תינוקות אחרי שקראתי את המאמר הזה.