אורז מלא - מתכון בסיסי

מתכון טבעוני
 

אצלינו במשפחה אין בשלניות אורז מצויינות. למעשה, למרות שאמא שלי בשלנית מצויינת ובעלת מעוף, האורז שלה היה משעמם. 

לקח לי המון זמן ללמד את עצמי להכין אורז משובח, ובמשך הזמן הזה נזרקו עשרות סירי אורז שיצאו תפלים, דביקים, מבושלים יותר מדי או פחות מדי. תיחקרתי כל בשלנית אורז מדופלמת שפגשתי, תחקירים שהיו כל כך פרטניים שהם גרמו לבשלנית התורנית להעיף בי מבטים תמהים שמאחוריהם מסתתרות התלבטויות בנוגע למנת המשכל שלי.
כן, זה ממש חשוב בדיוק כמה שמן, אם המים רותחים או מהברז, וכמה פעמים שוטפים את האורז.


אני מניחה שכל פרסייה נולדה עם מה שלקח לי שנים להבין, וזה שהכנת אורז זו אמנות. ממש כמו הכנת מרנג או קינוח מפואר, אין פה מקום לחיפופים.
למותר לציין את הקושי שנתקלתי בו כשעברתי להכנת אורז מלא. זו תורה חדשה לחלוטין, שנאלצתי ללמוד שוב על בשרי, אבל הפעם בלי בשלנית אחת לרפואה שתוכל לגלות לי את סודותיה.


 

 


לפני הכל, אספר לכם על שני הכללים החשובים ביותר בהכנת אורז מלא.
הראשון, הוא האורז בו משתמשים. סוגים רבים של אורז מלא סובלים מאיכות כה ירודה, שזה פשע. הגרגרים שבורים, קצותיהם חומים- שחורים
(מה שאומר שהם מקולקלים, כמובן), והם לא טריים. מאורז כזה ברחו כאילו אין מחר! הוא נראה גרוע לפני הבישול, והוא יראה גרוע גם אחריו.
הטעם לא יפתיע לטובה. אני קונה אורז בסמטי מלא, והוא נקי, צחור ושלם. אני אוהבת גם את האורז העגול המלא (שוב, מאיכות טובה)
שני הסוגים האלה יקרים יותר מהאורז המלא הרגיל, אבל בעיני זה שווה.


הכלל השני להכנת אורז מלא מושלם, הוא השרייה, של 12 שעות בטמפרטורת החדר ומקסימום 24 שעות (במקרר). 

ככל שנשרה יותריסולקו יותר טעמי לוואי וטעמו של האורז יהיה עדין יותר אפשר לסנן היטב את האורז ולשמור במקרר עד חמישה ימים.
במידה ולא הספקנו להשרות מראש, אפשר להשרות לכמה דקות במים רותחים ולשטוף היטב כמה פעמים. זה לא נותן את אותו אפקט, אבל יותר טוב מכלום. 

 

 

 

רכיבים: 
 

1 כוס אורז מלא (או אדום או אורז בר)- רצוי מאוד מושרה ללילה.
1 3/4 כוסות מים פושרים (ממטהר מים/ מינרליים)
כפית שמן זית
רבע כפית מלח

 

 

אופן הכנה: 


1. שמים בסיר  שמן זית מלח מים ואורזמביאים לרתיחה, מכסים במכסה (בלי חורים) ומנמיכים לאש הנמוכה ביותר

2. מבשלים כחצי שעהארבעים דקות ובודקים אם האורז מוכן

3. משאירים את הסיר מכוסה 15 דקותהמשקיענים יפתחו את הסיר ויפרידו בעדינות את הגרגרים במזלג.

 

 

גיוונים:

1. מאדים בצל בכף שמן זית או במים, להוסיף שום, ירקות חתוכים דק כמו גזר, קישואים, פרחי כרובית, ברוקולי, פטריות, וכו' כיד הדמיון הטובה..  מאדים מספר דקות, מוסיפים את האורז והמים ומבשלים כרגיל. אם הוספנו הרבה ירקות קשים להוסיף מעט יותר מים.

2. תבלינים שעושים צבע, טעם וריח נפלאים - כורכום, פפריקה מתוקה וחריפה, קינמון, פלפל שחור, פלפלים חריפים, וכו'.

3. פירות יבשים (לא בקנדידה) - צימוקים, תמרים, משמשים - מצויין! כמו גם שקדים לא קלויים, שומשום מלא שנוסיף לאחר הבישול. אפשר עם/בלי ירקות.

4. אורז מתוק - (לא בקנדידה) מוסיפים לאורז המוכן כף דבש, כף רוטב סויה, ירקות מאודים, צימוקים, וכו'.

5. עדשים - מג'דרה: חצי כוס עדשים (חומות או ירוקות, רצוי מושרות ללילה ומונבטות) על כל כוס אורז מבשלים את העדשים בנפרד עד לריכוך. מוסיפים לאורז המבושל, עם או בלי בצל מוקפץ במעט שמן.

 

 

תגיות ראשיות: 

הוסף תגובה חדשה

תגובות

זו הפעם הראשונה שאני מצליחה להכין אורז מלא שיוצא כמו שצריך! תודה!!

ומוציאה את הטעם ה'גס'. מתכון מצויין, והאתר ממש מעניין ונראה טוב!

אהבתי את המתכון של האורז המתוק עם הפירות יבשים. הילדים משוגעים עליו...

יצאה אחד אחד. לא מבושל מדי ולא קשה. תודה

ראשית אפתח ואחמיא לאתר ולמתכונים המצטיינים.
שנית,ברצוני לקבל טיפ,בנושא בישול אורז מלא,שמעתי ממומחית לבישול שהיא משרה את האורז במי קרח 4 שעות ואז מבשל אותו,והיא למדה את זה בסין.
רציתי לשמוע לדעתך?שנית יש לך רעיון כל שהוא לבישול ללא ירקות מצליבים ובעיקר ללא בצל ושום(תסמונת המעי הרגיז),אני מחפש בנרות טעם דומה לטעם הבצל/שום כדי להפוך את הבישול לפיקנטי יותר.

הי איציק, תודה על המחמאות.
דעתי לגבי השריית האורז במי קרח היא, שאשמח לנסות זאת! מעולם לא שמעתי על כך.
לגבי טעם שום/ בצל- ישנה הכרישה, והבצל הירוק, שטעמם פיקנטי ובצלי. וישנה כמובן העירית העדינה. יש שני סוגים של עירית- עירית בצל ועירית שום, וטעמן בהתאמה. אם העירית לא מציקה לך, תוכל להוסיף אותה בסוף הבישול (ממש שלוש דקות לפני סגירת האש). אתה יכול גם להשתמש בתבלינים פיקנטיים בהתאם למה שעושה לך טוב. כל אחד מגיב אחרת לכל תבלין.. וישנם תבלינים שהם גם פיקנטיים ומוסיפים טעם וגם קרמינטיביים, סופחים גזים ומרגיעים את מערכת העיכול.
למשל- הכורכום, כמון, זרעי שומר ואניס, קימל וכו'.

השתמשתי במתכון שלך להכנת האורז הראשון שלי בחיי, וכל המשפחה הגיבה בפליאה ובתשבוחות חיוביות!!!!!
יצא פנטסטי כמו במסעדות גורמה!!!!
יישר כוח! ומקווה להשתמש בעוד מתכונים חדשים מהאתר המדהים שלך, ולקבל עוד טיפים חדשים בעתיד!

אני בטוחה ששאר המאכלים יצאו מעולים גם הם!

אורז עם עדשים כתומות?
האם להכניס את העדשים לבישול האורז או בנפרד ואם בנפרד איך מכינים?
חזקי ואמצי
שראלה

אורז עם עדשים כתומות- כדאי לך לבשל בנפרד, כי העדשים הכתומות מתבשלות תוך עשר דקות והאורז המלא צריך משהו כמו ארבעים דקות, אז את תישארי עם מחית עדשים ואורז מלא.
תבשלי את העדשים עד שהן מתרככות אך לא מאבדות צורה.
תבשלי את האורז המלא לפי ההוראות למעלה.
ערבבי בעדינות רבה והגישי עם זילוף שמן זית ומעט פטרוזיליה (לא חובה, סתם טעים)

יש לי שאלה לגבי האורז: האם לא צריך לטגן אותו בקצת שמן ל 2 דקות לפני שמוסיפים את המים?

מניסיון, הוא יוצא מעולה בלי טיגון.

שלום רציתי להכין את האורז שלך הוא נשמע ממש טעים
לא הבנתי את השלב השלישי
האם אלה 15 דק לאחר שבישלתי ארבעים דקות וסגרתי את האש
או שהאש עדיין דולקת?
תודה

הוא מתבסס על אידוי של האורז באדים שנותרו בסיר.

למדתי בכפר ערבי. בסיום הבישול לכסות פתח הסיר
במגבת מטבח ולסגור במכסה
קצת לאחר קרור הסיר לעטוף את כולו בשמיכת פליז
כזו של ה-T,V - ולתת לו לנוח מה שיותר. עד הארוחה
אני מכינה בבוקר ואוכלים בצהרים והסיר נשאר חמים
והאורז מעולה. בזכות האדים כנראה. בתאבון

אנחנו מדברים על עדשים ירוקות נכון?
אותם כן אפשר להכין ביחד עם האורז, בניגוד לעדשים כתומות? פשוט לקחת חצי כוס עדשים ירוקות ולשים עם האורז (בתוספת חצי כוס מים) כבר בשלב ההתחלתי ולהמשיך כרגיל כמו שתיארת?
את העדשים הירוקות אני צריך להשרות במים או שאין צורך?

הוספתי פירוט למתכון, ראה בסעיף 5

אני אנסה להכין השבוע (נשמע קצת מצחיק כשמדובר סה"כ באורז ועדשים!).

האם מכסים את הסיר בזמן הבישול (בשלב השני)? רוב תודות:)

יש לכסות במכסה בשלב שלאחר הרתיחה

מכין אורז סוף הדרך לתוך הפרצוף שלכם האורז יוצא אורירי כמ שלג שנופל
אגב הוא משרה את האורז כפי שציינת אבל עושה הרתחה ראשונית לאורז ואז מחליף את המים הוא אומר שהוא מוציא את הגלוטן ככה והוא גם שם בתחתית תפוחי אדמה
ללקק תאצבאות

אין בארז שום גלוטן! זו גם הסבה שאי אפשר לאפות לחם מקמח ארז, לא תהיה תפיחה!
יש בו קצת עמילן מסיס, שמוסיף "דבקיות", ואם שוטפים אותו, מתקבל ארז אחד-אחד.

תודה רבה על המתכון -
את הצימוקים והתמרים בסוף או בתחילת הבישול ?

מזה שנים אני מחפשת מתכון ש"יפלו" ממנו ואולי הגעתי אליו... לפני שאני מגיעה לעשות אותו יש לי שאלה: בשלב 2 כתבת: מאדים מספר דקות, מוסיפים את האורז והמים ומבשלים כרגיל. אם הוספנו הרבה ירקות קשים להוסיף מעט יותר מים. האם הכוונה לכוס ו 3/4 מים או אלו המים לבישול האורז הבסיסי ואח"כ מוסיפים מים - כמה?
בתודה על תשובתך
לאה

אם שמת הרבה ירקות קשים, תוסיפי מעבר לכוס ו- 3/4 עוד רבע כוס מים.

לגבי כמויות האורז
הכמויות מתייחסות לאורז לפני השריה או אחרי השריה?
תודה, בלוג מעולה

הי כתבת שיש סוגי אורז שכדאי לברוח מהם... תוכל אולי להמליץ על חברות מסוימות שמוכרות אורז טוב?

אני משתמשת באורז בסמטי אורגני מלא. אני קונה במשקל מחנות שנקראת טבע בוקיש (הם עושים משלוחים). בגדול תסתכל על האורז, אם הוא מלוכלך, שבור או מלא בנקודות כהות- אל תקנה. אם הוא נראה יחסית בהיר ונקי- כנראה שהוא גם יהיה טעים.

לא אהבתי את האורז של סוגת, לצערי הוא לא היה באיכות טובה בכל הפעמים שהשתמשתי בו.

לאורז רגיל אני מוסיפה מים רותחים ויצא אחד אחד. ולאורז מלא?

ניסיתי ולא הצלחתי. חבל!!!!! אשמח לדעת למה.

אם תגיד מה לא הצליח אולי אצליח להבין מה השתבש... איך בדיוק יצא האורז?

שעועית מש זקוקה ל 20 דקות בישול. האם אפשר להוסיף אותה אחרי עשר דקות לאורז?

קצת מוגזם... אני שמה כל אורז (גם מלא פשוט שלו סוגת) על האש עם מים ומלח עד שהאורז מוכן והמים מתאדים.
טעים מאוד ופשוט. אפשר להוסיף כל ירק/ תבלין וזהו. בתאבון

אם טעים לך ככה, זכית, את צריכה לעבוד פחות (-:

כלומר, האם האורז המלא נשאר בריא כפי שהיה גם אחרי השריה של מספר שעות במים לפני הבישול?

ההשריה במקרה הזה אפילו מעלה את הערכים התזונתיים, כיוון שמתחיל תהליך נביטה.

אני מנסה להכין אורז מלא בדיוק לפי המתכון ויוצאת לי עיסה ווממש לא אורז:( מבאס ממA

את/ה מערבב את האורז תוך כדי הבישול מה שגורם לו להתפרק, או מבשל/ת זמן רב מדי, או שמה יותר מדי מים, או מרתיחה לאורך זמן רב מדי על אש גבוהה מדי.

האורז יצא מעולה .
אם אין זמן להשרות 12 שעות .מה הזמן המינימלי שייצא כמו שצריך ?

אין זמן מינימום, ניתן לבשל גם ללא השריה. זה פשוט יוצא טעים יותר עם השריה

תודה .
האורז יצא מעולה . האם המתכון מתאים רק לסוג האורז מלא עגול ?

עמודים