אורז מלא - מתכון בסיסי

מתכון טבעוני
אורז מלא - מתכון בסיסי
אצלינו במשפחה אין בשלניות אורז מצויינות. למעשה, למרות שאמא שלי בשלנית מצויינת ובעלת מעוף, האורז שלה היה משעמם. 

לקח לי המון זמן ללמד את עצמי להכין אורז משובח, ובמשך הזמן הזה נזרקו עשרות סירי אורז שיצאו תפלים, דביקים, מבושלים יותר מדי או פחות מדי. תיחקרתי כל בשלנית אורז מדופלמת שפגשתי, תחקירים שהיו כל כך פרטניים שהם גרמו לבשלנית התורנית להעיף בי מבטים תמהים שמאחוריהם מסתתרות התלבטויות בנוגע למנת המשכל שלי.
כן, זה ממש חשוב בדיוק כמה שמן, אם המים רותחים או מהברז, וכמה פעמים שוטפים את האורז.

אולי תתעניינו גם ב:
קינואה- מתכון בסיסי
מהי נטורופתיה

אני מניחה שכל פרסייה נולדה עם מה שלקח לי שנים להבין, וזה שהכנת אורז זו אמנות. ממש כמו הכנת מרנג או קינוח מפואר, אין פה מקום לחיפופים.
למותר לציין את הקושי שנתקלתי בו כשבתור נטורופתית חיפשתי שיטות להכנת אורז מלא. זו תורה חדשה לחלוטין, שנאלצתי ללמוד שוב על בשרי, אבל הפעם בלי בשלנית אחת לרפואה שתוכל לגלות לי את סודותיה. 

לפני הכל, אספר לכם על שני הכללים החשובים ביותר בהכנת אורז מלא.
הראשון, הוא האורז בו משתמשים. סוגים רבים של אורז מלא סובלים מאיכות כה ירודה, שזה פשע. הגרגרים שבורים, קצותיהם חומים- שחורים
(מה שאומר שהם מקולקלים, כמובן), והם לא טריים. מאורז כזה ברחו כאילו אין מחר! הוא נראה גרוע לפני הבישול, והוא יראה גרוע גם אחריו.
הטעם לא יפתיע לטובה. אני קונה אורז בסמטי מלא, והוא נקי, צחור ושלם. אני אוהבת גם את האורז העגול המלא (שוב, מאיכות טובה)
שני הסוגים האלה יקרים יותר מהאורז המלא הרגיל, אבל בעיני זה שווה.

הכלל השני להכנת אורז מלא מושלם, הוא השרייה, של 12 שעות בטמפרטורת החדר ומקסימום 24 שעות (במקרר). 
ככל שנשרה יותר, יסולקו יותר טעמי לוואי וטעמו של האורז יהיה עדין יותר.  אפשר לסנן היטב את האורז ולשמור במקרר עד חמישה ימים.
במידה ולא הספקנו להשרות מראש, אפשר להשרות לכמה דקות במים רותחים ולשטוף היטב כמה פעמים. זה לא נותן את אותו אפקט, אבל יותר טוב מכלום. 

האורז המלא מסייע לטיפול בעצירות, מסייע בהורדת סוכר וכולסטרול מהדם (כחלק מהטיפול הנטורופתי בקליניקה, הכולל גם צמחים והתאמת תזונה, אני רואה תוצאות נפלאות בשיפור בדיקות הדם, אפילו עד הורדת תרופות), מסייע לתחושת השובע ולירידה במשקל, ונהנה מכמות ויטמינים ומינרלים גבוהה פי כמה וכמה מאורז לבן.

רכיבים: 
1 כוס אורז מלא (או אדום או אורז בר)- רצוי מאוד מושרה ללילה.
1 3/4 כוסות מים פושרים (ממטהר מים/ מינרליים)
כפית שמן זית
1/3 כפית מלח אטלנטי

 

 

אופן הכנה: 

1. שמים בסיר  שמן זית,  מלח,  מים ואורז. מביאים לרתיחה, מכסים במכסה (בלי חורים) ומנמיכים לאש הנמוכה ביותר. 
2. מבשלים כחצי שעה- ארבעים דקות ובודקים אם האורז מוכן.
3. משאירים את הסיר מכוסה 15 דקות. המשקיענים יפתחו את הסיר ויפרידו בעדינות את הגרגרים במזלג.

גיוונים:
1. מאדים בצל בכף שמן זית או במים, מוסיפים שום, ירקות חתוכים דק כמו גזר, קישואים, פרחי כרובית, ברוקולי, פטריות, וכו' כיד הדמיון הטובה..  מאדים מספר דקות, מוסיפים את האורז והמים ומבשלים כרגיל. אם הוספנו הרבה ירקות קשים יש להוסיף מעט יותר מים.
2. תבלינים שעושים צבע, טעם וריח נפלאים - כורכום, פפריקה מתוקה וחריפה, קינמון, פלפל שחור, פלפלים חריפים, וכו': מוסיפים בתחילת הבישול.
3. פירות יבשים (לא בקנדידה) - צימוקים, תמרים, משמשים, כמו גם שקדים לא קלויים, או שומשום מלא שנוסיף לאחר הבישול. אפשר עם/בלי ירקות.
4. אורז מתוק - (לא בקנדידה) מוסיפים לאורז המוכן כף דבש, כף רוטב סויה, ירקות מאודים, צימוקים, וכו'.
5. עדשים - מג'דרה: חצי כוס עדשים (חומות או ירוקות, רצוי מושרות ללילה ומונבטות) על כל כוס אורז מבשלים את העדשים בנפרד עד לריכוך. מוסיפים לאורז המבושל, עם או בלי בצל מוקפץ במעט שמן.

רוצים ללמוד עוד על תזונה בריאה, שפויה וטעימה? להתחבר לאורח חיים בריא יותר או לטפל בבעיות קיימות? אתם מוזמנים לקבוע תור ליעוץ נטורופתי אצלינו בקליניקה.

בתיאבון!

 

 

תגיות ראשיות: 

הוסף תגובה חדשה

תגובות

מזכירה לי את עצמי זורק סירים שלמים של אורז לפח בתיסכול שזה לא יוצא טוב או קשה או דייסתי . צריך הרבה סבלנות☺

אהבתי את הכתיבה ואת המתכון (: יהיה נחמד אם תתחקרי גם בשלנים מדופלמים ולא רק בשלניות - היום כבר כולם מבשלים)

היה לך פעם באתר מתכון אחר למג'רה מעולה ואני לא מוצאת אותו יותר... הורדת אותו? ניתן אולי להחזיר?

שלום! ראשית רציתי לומר לך שאני ממש נהנית מהמתכונים שלך...
בתור בשלנית מתחילה, רציתי לשאול לגבי התיבול שאת מתייחסת בגיוונים, למשל סעיף 2- כמה כורכום לשים(כפית)? או פפריקה? האם שמים ביחד?
תודה

שלום לך,אני רוצה להכין את העוגת כוסמין ופרג אבל אין לי פרג מה אני יכולה במקום יש לי שוקולד וגם קוקוס

תודה על המתכון. נקווה שיהיה טעים. צודקת. לבשל אורז זו מן אומנות וכדאי מאוד ללמוד כי אורז יכול מאוד לעזור להכנת ארוחה מצויינת.למשל אני מבשלת אורז לבן רצוי בסמטי.שוטפת את האורז מסננת ומפזרת על מגבת ליבוש.בנתיים מטגנת בצל קצוץ בשמן .מוסיפה את האורז ומטגנת 2דקות עם עירבוב.מוסיפה 1שימורים אפונה או אפונה עם גזר או זתים פרוסים שטופים במיים רותחים.או כל שימורים אחרים שאוהבים.2 כוס אורז 1 שימורים עם המיים 3 כוסות מיים רותחים. מלח .מבשלים באש נמוכה כרבע שעה.בהצלחה לכל הבשלניות שלא יודעות לבשל אורז.
טוב לשפוך את האורז למגש ולפורר

מה לגבי הכתבה משבוע שעבר ברשת על הארסן באורז המלא בשל קליפתו?

רעיון ההשריה מעולה באמת יצא לי אורז טעים אני באופן אישי מוסיפה מעט כמון , זה נותן לזה אשליה של חיטה מהחמין

רעיון ההשריה מעולה באמת יצא לי אורז טעים אני באופן אישי מוסיפה מעט כמון , זה נותן לזה אשליה של חיטה מהחמין

אין לי בדרך כלל סבלנות להגיב לאתרים. במקרה שלך אני חייב לומר: יש פשטות באתר, הוא נגיש, לא מתנשא ומתפלצן, וכן, נהניתי לבקר בו. במילה אחת, תודה

באיזה שלב בבישול להוסיף תבלינים כמו כורכום וקינמון?

היי,

מה עושים אם עדיין יש מים בסיר? עשיתי כמו שצריך ולא ברור לי הסיפור.

תודה רבה על המתכון!
שאלה קטנה.. אפשר להרתיח מים בקומקום ולשפוך ישירות לסיר עם האורז ואז להוסיף שמן זית ומלח?

האורז יצא מעולה .
אם אין זמן להשרות 12 שעות .מה הזמן המינימלי שייצא כמו שצריך ?

אין זמן מינימום, ניתן לבשל גם ללא השריה. זה פשוט יוצא טעים יותר עם השריה

תודה .
האורז יצא מעולה . האם המתכון מתאים רק לסוג האורז מלא עגול ?

שמחה שאהבת.

מתאים לכל סוגי האורז המלא

אני מנסה להכין אורז מלא בדיוק לפי המתכון ויוצאת לי עיסה ווממש לא אורז:( מבאס ממA

את/ה מערבב את האורז תוך כדי הבישול מה שגורם לו להתפרק, או מבשל/ת זמן רב מדי, או שמה יותר מדי מים, או מרתיחה לאורך זמן רב מדי על אש גבוהה מדי.

כלומר, האם האורז המלא נשאר בריא כפי שהיה גם אחרי השריה של מספר שעות במים לפני הבישול?

ההשריה במקרה הזה אפילו מעלה את הערכים התזונתיים, כיוון שמתחיל תהליך נביטה.

קצת מוגזם... אני שמה כל אורז (גם מלא פשוט שלו סוגת) על האש עם מים ומלח עד שהאורז מוכן והמים מתאדים.
טעים מאוד ופשוט. אפשר להוסיף כל ירק/ תבלין וזהו. בתאבון

אם טעים לך ככה, זכית, את צריכה לעבוד פחות (-:

שעועית מש זקוקה ל 20 דקות בישול. האם אפשר להוסיף אותה אחרי עשר דקות לאורז?

ניסיתי ולא הצלחתי. חבל!!!!! אשמח לדעת למה.

אם תגיד מה לא הצליח אולי אצליח להבין מה השתבש... איך בדיוק יצא האורז?

לאורז רגיל אני מוסיפה מים רותחים ויצא אחד אחד. ולאורז מלא?

לא אהבתי את האורז של סוגת, לצערי הוא לא היה באיכות טובה בכל הפעמים שהשתמשתי בו.

הי כתבת שיש סוגי אורז שכדאי לברוח מהם... תוכל אולי להמליץ על חברות מסוימות שמוכרות אורז טוב?

אני משתמשת באורז בסמטי אורגני מלא. אני קונה במשקל מחנות שנקראת טבע בוקיש (הם עושים משלוחים). בגדול תסתכל על האורז, אם הוא מלוכלך, שבור או מלא בנקודות כהות- אל תקנה. אם הוא נראה יחסית בהיר ונקי- כנראה שהוא גם יהיה טעים.

לגבי כמויות האורז
הכמויות מתייחסות לאורז לפני השריה או אחרי השריה?
תודה, בלוג מעולה

מזה שנים אני מחפשת מתכון ש"יפלו" ממנו ואולי הגעתי אליו... לפני שאני מגיעה לעשות אותו יש לי שאלה: בשלב 2 כתבת: מאדים מספר דקות, מוסיפים את האורז והמים ומבשלים כרגיל. אם הוספנו הרבה ירקות קשים להוסיף מעט יותר מים. האם הכוונה לכוס ו 3/4 מים או אלו המים לבישול האורז הבסיסי ואח"כ מוסיפים מים - כמה?
בתודה על תשובתך
לאה

אם שמת הרבה ירקות קשים, תוסיפי מעבר לכוס ו- 3/4 עוד רבע כוס מים.

תודה רבה על המתכון -
את הצימוקים והתמרים בסוף או בתחילת הבישול ?

מכין אורז סוף הדרך לתוך הפרצוף שלכם האורז יוצא אורירי כמ שלג שנופל
אגב הוא משרה את האורז כפי שציינת אבל עושה הרתחה ראשונית לאורז ואז מחליף את המים הוא אומר שהוא מוציא את הגלוטן ככה והוא גם שם בתחתית תפוחי אדמה
ללקק תאצבאות

אין בארז שום גלוטן! זו גם הסבה שאי אפשר לאפות לחם מקמח ארז, לא תהיה תפיחה!
יש בו קצת עמילן מסיס, שמוסיף "דבקיות", ואם שוטפים אותו, מתקבל ארז אחד-אחד.

האם מכסים את הסיר בזמן הבישול (בשלב השני)? רוב תודות:)

יש לכסות במכסה בשלב שלאחר הרתיחה

אנחנו מדברים על עדשים ירוקות נכון?
אותם כן אפשר להכין ביחד עם האורז, בניגוד לעדשים כתומות? פשוט לקחת חצי כוס עדשים ירוקות ולשים עם האורז (בתוספת חצי כוס מים) כבר בשלב ההתחלתי ולהמשיך כרגיל כמו שתיארת?
את העדשים הירוקות אני צריך להשרות במים או שאין צורך?

הוספתי פירוט למתכון, ראה בסעיף 5

אני אנסה להכין השבוע (נשמע קצת מצחיק כשמדובר סה"כ באורז ועדשים!).

עמודים